Wat is het verschil tussen een huwelijk, een geregistreerd partnerschap en een samenlevingscontract?

Wat is het verschil tussen een huwelijk, een geregistreerd partnerschap en een samenlevingscontract?

Wat is het verschil tussen een huwelijk, een geregistreerd partnerschap en een samenlevingscontract?

Trouwen, een geregistreerd partnerschap en een samenlevingscontract zijn vormen om je liefdesrelatie juridisch gezien te ‘regelen’. Deze vormen lijken misschien op elkaar, maar zijn eigenlijk heel verschillend. Lees in deze blog meer over het verschil tussen trouwen, het sluiten van een geregistreerd partnerschap en een samenlevingscontract.

Utrecht, door mr. Kim Smienk

Het verschil tussen trouwen en een geregistreerd partnerschap

Trouwen en een geregistreerd partnerschap lijkten juridisch gezien veel op elkaar.

Wanneer je wil trouwen of een geregistreerd partnerschap wil aangaan maak je (digitaal) bij de gemeente melding hiervan. Je kunt dan twee weken later bij de gemeente langsgaan voor het sluiten van je huwelijk of geregistreerd partnerschap. Bij beide vormen zijn er minimaal twee en maximaal vier getuigen nodig.

Er zijn niet veel verschillen tussen een huwelijk en een geregistreerd partnerschap

Wat is dan wel het verschil tussen trouwen en een geregistreerd partnerschap?

  • Bij het aangaan van een huwelijk moet je elkaar het ‘ja-woord’ geven. Bij het aangaan van een geregistreerd partnerschap is dat niet verplicht.

  • Een geregistreerd partnerschap kun je omzetten in een huwelijk. Een huwelijk kun je niet omzetten in een geregistreerd partnerschap.

  • Wil je scheiden en zijn er geen kinderen? Dan kun je bij een geregistreerd partnerschap je scheiding ‘regelen’ bij een mediator, een advocaat of een notaris. Zijn er wel (minderjarige) kinderen? Dan moet het geregistreerd partnerschap via de rechter ontbonden worden. Bij een huwelijk moet je altijd scheiden via de rechtbank, ook als jullie geen kinderen hebben.

  • Een huwelijk wordt in het buitenland ook niet altijd erkend. Een huwelijk tussen twee mannen of twee vrouwen wordt namelijk niet in alle landen erkend. Een huwelijk tussen een man en een vrouw wordt wel in andere landen erkend.Een geregistreerd partnerschap tussen een man en een vrouw wordt niet in alle landen erkend.

Wat houdt een samenlevingscontract in?

In een samenlevingscontract kun je afspraken maken over het huishouden. Bijvoorbeeld van wie de boeken of de meubels zijn wanneer jullie uit elkaar gaan. En hoe jullie de kosten van het huishouden verdelen. Deze afspraken kun je zelf in een samenlevingscontract opstellen. Ook kun je hiervoor naar een notaris gaan, maar het laten vastleggen van een samenlevingscontract bij een notaris is niet verplicht.

Het beste advies is een advies dat afgestemd is op je persoonlijk situatie. Vraag daarom deskundig advies wanneer je overweegt te gaan trouwen, een geregistreerd partnerschap aan te gaan of een samenlevingscontract af te sluiten!

Wat is het verschil tussen een samenlevingscontract en een huwelijk of geregistreerd partnerschap?

Er zijn grote verschillen tussen het sluiten van een samenlevingscontract en trouwen of een geregistreerd partnerschap:

  • Bij een huwelijk of geregistreerd partnerschap hebben de echtgenoten bepaalde plichten tegenover elkaar zoals het gebruik van elkaars achternaam, de verplichting om elkaar financieel te onderhouden, en het recht om te weigeren om te getuigen in een rechtszaak tegen je echtgenoot.

  • Er is een recht op partneralimentatie bij het verbreken van een huwelijk of geregistreerd partnerschap. Bij een samenlevingscontract kan een recht op partneralimentatie er alleen zijn als dit opgenomen is in het samenlevingscontract.

  • Bij een huwelijk of geregistreerd partnerschap zijn bepaalde rechten automatisch van toepassing bij het krijgen van kinderen. Zo is er bij een man en vrouw die getrouwd zijn of geregistreerd partners zijn de man automatisch de juridische vader van een kind waarvan de vrouw bevalt. Bij een samenlevingscontract moet de man het kind erkennen voordat hij juridisch de vader is.

  • Bij een huwelijk of geregistreerd partnerschap erven de echtgenoten automatisch van elkaar. Bij een samenlevingscontract is dit niet zo. Wanneer partners met een samenlevingscontract elkaars erfgenaam willen worden moeten zij dit regelen in een testament.
  • Echtgenoten die met elkaar getrouwd zijn of een geregistreerd partner zijn kunnen aanspraak maken op elkaars pensioen. Stellen die een samenlevingscontract hebben kunnen alleen aanspraak maken op elkaars pensioen als zij hier afspraken over hebben gemaakt én de pensioenuitvoerder hiermee akkoord gaat.

  • Een samenlevingscontract kun je met meerdere personen tegelijk aangaan. Een huwelijk of geregistreerd partnerschap kun je met één persoon afsluiten.

  • Het beëindigen van een samenlevingscontract kun je zelf regelen. Bijvoorbeeld door zwart op wit te zetten dat jullie de samenlevingsovereenkomst verbreken. Voor het verbreken van een huwelijk of geregistreerd partnerschap is altijd een mediator, advocaat of notaris nodig.

Bovenstaande maakt duidelijk dat er heel wat verschillen zijn tussen trouwen, het sluiten van een geregistreerd partnerschap en het opstellen van een samenlevingscontract.

Mijn advies

De ervaring leert dat het echt (financieel) loont om je te verdiepen in de verschillen tussen trouwen, een geregistreerd partnerschap en een samenlevingscontract. Vraag daarom deskundig advies, en let goed op bij ‘googlen’. Er zijn namelijk veel websites die onjuiste informatie over trouwen, geregistreerde partnerschappen en samenlevingscontracten geven. Daarbij is een goed advies altijd een advies dat afgesteld is op je persoonlijke situatie. Neem daarom op tijd contact op voor een kennismaking en een advies op maat!