Kan je een X in je paspoort krijgen als je in het buitenland bent geboren?

Kan je een X in je paspoort krijgen als je in het buitenland bent geboren?

Kan je een X in je paspoort krijgen als je in het buitenland bent geboren?

Wanneer je het geregistreerde geslacht in je paspoort of op je identiteitskaart wil veranderen zul je hiervoor een aanvraag moeten indienen bij de rechtbank. Hiervoor heb je een advocaat nodig. Een advocaat, zoals ik, geeft dan bij de rechtbank aan dat je graag een X in je paspoort of op je identiteitskaart wil.

X

Voor de aanvraag van de wijziging van de geslachtsregistratie heb je een afschrift van je geboorteakte nodig. Deze vraag je online aan bij de gemeente waarin je bent geboren. Dit kan een probleem zal als je in het buitenland bent geboren. Het is dan namelijk nodig dat je je buitenlandse geboorteakte laat inschrijven bij de gemeente Den Haag. De gemeente Den Haag zet je buitenlandse geboorteakte dan om in een Nederlandse geboorteakte. De procedure om een geslachtsneutrale geboorteakte te krijgen duurt daarom dan wat langer.

x

Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je niet aan je buitenlandse geboorteakte kan komen. In dat geval wordt de procedure bij de rechtbank groter. Ik vraag als advocaat vaak de ‘X’ aan voor trans personen of non-binaire personen. Ik kom vaak tegen dat deze personen in het buitenland zijn geboren. In een persoonlijk gesprek kunnen we met elkaar bespreken hoe de procedure bij de rechtbank er dan uit ziet. Neem gerust contact op voor een kennismaking!

X